Prirodoslovna olimpijada Europske unije 
(EUSO – European Union Science Olympiad, EOES)

Europska prirodoslovna olimpijada održava se od 2003. godine pod nazivom Prirodoslovna olimpijada Europske unije (EUSO – European Union Science Olympiad). Prije dvije godine je zbog reorganizacije udruge promijenila ime u EOES - European Olympiad of Experimental Science (https://www.eoes.science/). EOES se organizira jednom godišnje u zemljama članicama Europske unije.

 
Natjecanje je zamišljeno kao izazov nadarenim učenicima i poticaj nastavku interesa i razvoj karijera u području prirodoslovlja. Na olimpijadi sudjeluje po 6 učenika (dva tima po tri učenika) iz zemalja članica Europske unije. Cijelo natjecanje traje sedam dana. Timovi tijekom dva dana rješavaju praktične zadatke iz prirodoslovlja. Ostale dane organizirane su aktivnosti i izleti. Mentori raspravljavaju o zadacima, prevađaju ih sa engleskog na materinji jezik, sudjeluju u ispravljanju i bodovanju. Radi se o natjecanju učenika do 17 godina u znanju i snalaženju u eksperimentalnim zadacima iz fizike, kemije i biologije. Hrvatski timovi učenika sudjeluju u ovom natjecanju od ulaska RH u Europsku uniju i redovito postižu izvrsne rezultate. Naši timovi su od 2014. godine do danas na prirodoslovnim olimpijadama EU osvojili dva puta zlatne medalje (2016. i 2021.), jedanaest puta srebrne medalje i tri puta brončane medalje.

Organizaciju odlaska na natjecanje od samog uključivanja Hrvatske u EUSO preuzeo je Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a financijsku potporu sudjelovanju daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Na Prirodoslovno matematičkom fakultetu provode se testiranja i odabir učenika kao i priprema za teorijski i eksperimentalni dio natjecanja. Mentori, nastavnici, asistenti i stručni suradnici Fizičkog, Kemijskog i Biološkog odsjeka PMF-a sudjeluju u organizaciji putovanja, pratnji učenika na natjecanje te tijekom natjecanja pripremaju i prevode zadatke s engleskog na hrvatski jezik. U radu s učenicima sudjeluju i studenti, bivši olimpijci i studenti nastavničkih smjerova koji se na ovaj način educiraju za rad s nadarenim učenicima.

Učenici (natjecatelji)

koji su sudjelovali na EUSO/EOES od 2014. godine

Mentori


Obavijesti