"Korona" postav za predavanja na daljinu

Moguća rješenja ukratko

1. predavanje uživo

 1. Uključiti mikrofon (i web kameru ako je imate) u računalo.
 2. Otići na javni jitsi meet server i otvoriti "new meeting".
 3. Iskomunicirati studentima dobiveni URL link na taj meeting.
 4. Za prikazivanje prezentacije (ili "virtualne ploče" realizirane pomoću wacom ili sličnog grafičkog tableta, ako ga imate) treba aktivirati "share your screen" ikonom dolje lijevo i izabrati prozor koji sadrži prezentaciju.

2. snimanje predavanja

 1. Uključiti mikrofon i web kameru u računalo.
 2. Instalirati Open Broadcaster Software
 3. Po potrebi u scenu dodati i aplikaciju s desktopa koja prikazuje prezentaciju ili druge nastavne materijale (PDF, PPT ili WWW preglednik).
 4. Snimiti predavanje i postaviti snimku na Merlin, Youtube ili neki od sustava za pohranu podataka kao što je puh.srce.hr . (Nikako nemojte stavljati na web stranicu kolegija na PMF-u jer sustav nije predviđen za velike količine ovakvih podataka!).
 5. Iskomunicirati studentima link

Detaljniji opis mogućih postava

Za predavanja uživo putem YouTubea nastavnik treba otvoriti osobni YouTube kanal i na njemu aktivirati mogućnost live streama. Ova aktivacija se čeka 24 sata.

Konfiguracija 3 ne ovisi o YouTube-u i može se čak i kompletno realizirati "in house" ako ustanova osigura dovoljno računalnih resursa (CPU i mreža) i sistemske podrške. (Komparativna prednost YouTube-a je njegova široka usvojenost. Komparativna prednost konfiguracije 3 s jitsi meet-om je da korisnici ne moraju ništa instalirati niti se moraju igdje registrirati.)

Konfiguracija 1: Najjednostavniji YouTube live stream

Nastavnik emitira sliku i ton putem web-kamere i mikrofona na YouTube live stream. Student može sudjelovati putem chat-poruka.

Nedostatak je da nije moguće projecirati nastavne materijale osim postavljanjem kamere da snima projekcijsko platno ili školsku ploču, no tu će vjerojatno kvaliteta slike tj. vidljivost biti slaba.

Predavanje se automatski snima što može biti zgodno, a može se i pobrisati (valjda).

Konfiguracija 2: YouTube live stream s encoderom

Pored slike i tona, kao u konfiguraciji 1, ovdje je moguće projecirati i nastavne materijale (npr. PPT i PDF). Kamera onda nije apsolutno nužna tj. može ići samo ton. Student i dalje može sudjelovati samo putem chat-poruka.

Potrebno je instalirati na računalo neki video-encoder softver. Preprouča se Open Broadcaster Software koji radi na Linuxu, Windowsima i MacOS-u. U video-encoderu je onda moguće spojiti sliku nastavnika (iz web-kamere), ton iz mikrofona i neki prozor aplikacije s desktopa (npr. PDF ili PPT preglednik ili WWW browser) na kojem se prikazuju nastavni materijali.

Konfiguracija 3: Puna video konferencija

Ovdje imamo sve mogućnosti kao i u konfiguraciji 2, ali studenti mogu sudjelovati i putem svoje slike i tona, pa i prikazivati sadržaje sa svojeg računala.u 

Postoji mnogo softvera i servisa koji nude mogućnosti video konferencije. Od komercijalnih rješenja, dobra iskustva u ovim uvjetima postoje sa uslugom Zoom (besplatno za do 100 sudionika i kontinuirano trajanje do 40 minuta).

Preporuča se besplatni open-source jitsi meet koji radi izravno u WWW pregledniku i ne traži nikakve instalacije ni otvaranje accounta. Za isprobati, a moguće i za normalnu upotrebu, dovoljno je otići na javni server jitsi meet server i otvoriti "new meeting" i iskomunicirati studentima URL link na stranicu koja se otvori. Ukoliko taj javni server ne bude podnosio opterećenje, jitsi meet server se može postaviti i na nekom vlastitom Linux računalu. Moderniji PC (2-3 GHz CPU, 8 GB RAM, 50 MBit/s) bi trebao moći servirati video konferenciju s 30-ak korisnika. Ozbiljniji Xeon server s 1Gbit/s bi trebao moći podnijeti i do 1000 korisnika. (Ova stranica kaže pak da su u praksi granice ipak dosta niže!)

Instalacija jitsi meet servera na računalu s novijim Debian Linux OS-om je bezbolna i opisana ovdje. (Za ostale linuxe postoji step-by-step "manual instalation", ali to je prilično komplicirano. Jednostavnije je uštekati drugi disk i instalirati Debian.)

Ukoliko želite snimati predavanje, moguće je jitsi povezati s YouTubeom kako je opisano ovdje, a postoji i opcija snimanja u Dropbox (bez interakcije s YouTubeom). (Ovo snimanje radi s javnim serverom, ali to je trenutno preopterećeno. Podesiti vlastiti jitsi server za snimanje je netrivijalna dodatna operacija.)

Konfiguracija 4: Merlin webinari

SRCE nudi mogućnost video-konferencije putem svojih webinara koji su integrirani u sustav Merlin. Taj sustav je ograničen s 50-ak Adobe Connect licenci koje SRCE ima, te posebno time što koristi izumrlu Adobe Flash tehnologiju, podrška za koju ističe ove 2020. godine.

Napomene

 • Kod video konferencija zvuk je važniji od slike. Ako nemate na raspolaganju kvalitetni usmjereni mikrofon, upotrebljavajte slušalice, a ne zvučnike kako bi se spriječila povratna veza i, u najgorem slučaju, mikrofonija.
 • Studenti svakako trebaju u aplikaciji postaviti audio i kameru na "mute" te uključivati svoj ton i sliku tek kad žele nešto diskutirati. (U jitsiju postoji i funkcija "raise your hand".) U takvoj konfiguraciji, gdje ton i slika idu uglavnom od nastavnika, broj sudionika će moći biti veći.
 • Treba imati na umu da YouTube video snimke i streamovi imaju tri postavke privatnosti: Public, Unlisted i Private. Public je default i to znači da cijeli svijet može vidjeti taj video i da će se pojavljivati u Google pretraživanjima. Private video mogu gledati samo korisnici koje autor ekplicitno pozove (invite). Oni moraju imati vlastiti YouTube account i može ih biti maksimalno 50. Unlisted video mogu gledati svi korisnici koji znaju URL link na video. Link se jednostavno dijeli i korisnici ne moraju imati nikakav account. Ni unlisted ni private videi se NE pojavljuju u Google pretraživanjima.
 • Dobra aplikacija za virtualnu ploču i općenito za bilješke rukom u kombinaciji s grafičkim tabletom (npr. wacom) je StylusLabs-ov Write. Usprkos lošem imenu i vječnom beta statusu, to je mi je daleko najbolja takva aplikacija za bilo koji OS.
 • Netrivijalno je (bar pod Linuxom) postići da površina wacom tableta bude preslikana samo na točno određeni dio ekrana, pogotovo u konfiguraciji s više monitora. Od velike koristi je ova stranica, posebno poruka br. #8.

 

Komentari i iskustva se mogu izmijenjivati na donjem forumu.


Forum

>> / Sve diskusijske grupe / Diskusija o mogućnostima beskontaktnih predavanja

Br. poruka:    Prikaz: (1 - 100)  Ukupno: 100

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | autoru
Naslov Odgovori Autor Zadnji odg.
* Novi test 17. 03. 0 Krešimir Kumerički 17. 3. 2020. u 16:53
* Test video-predavanja 16.03. 0 Krešimir Kumerički 16. 3. 2020. u 14:16

Napomena:
* - oznaka za nove poruke