Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Osnove historijske geologije

Šifra: 46831
ECTS: 4.0
Nositelji: prof. dr. sc. Damir Bucković
Izvođači: prof. dr. sc. Damir Bucković - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Vježbe u praktikumu 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Metode historijske geologije. Nastanak atmosfere, mora, oceanske i kontinentalne kore. Građa kratona i štitova. Nastanak života. Život u proterozoiku. Proterozojske oledbe. Život u kambriju i ordoviciju. Paleogeografija kambrija i ordovicija. Život u siluru i devonu. Paleogeografija silura i devona. Život u karbonu i permu. Paleogeografija karbona i perma. Razvoj karbona i perma u Dinaridima. Život i paleogeografija trijasa. Razvoj trijasa u Dinaridima. Život i paleogeografija jure. Razvoj jure u Dinaridima. Život i paleogeografija krede. Razvoj krede u Dinaridima. Život u paleogenu i neogenu. Paleogeografija i klima paleogena i neogena. Razvoj paleogena na prostoru Dinarida. Razvoj neogena na prostoru Paratethysa.

Ishodi učenja: Razumjevanje kako geološki zapis može poslužiti za interpretaciju povijesti Zemlje; Razumjevanje glavnih obrazaca razvoja života; Razumjevanje klimatskih obrazaca u sadašnjosti i geološkoj prošlosti; Razumjevanje kako tektonika ploča utječe na evoluciju kontinenata i taloženje; Upoznavanje sa geološkom građom Republike Hrvatske.
Literatura:
  1. Bucković, D: 2006: E-Books: Historijska Geologija 1 i 2. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu - Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis. http://gfz.hr/~buckovic/
  2. Levin, Harold L. 1993: The Earth Through Time. Saunders College Publishing.
  3. Cooper, John D; Miller, Richard H; Patterson J. 1990: A Trip Trough Time. Principles of Historical Geology. Merrill Publishing Company.
  4. Wicander, R. & Monroe, James S. 2000: Historical Geology. Evolution of Earth and Life Trough Time. Brooks/Cole, Thomson Learning.
  5. Herak, M. 1990: Geologija. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu - Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis.
  6. Stanley, S.M.1989: Earth and Life Through Time. W. H. Freeman and Co.
5. semestar
Izborni predmeti - Redovni Studij - Znanosti o okolišu
Termini konzultacija:

Obavijesti

Konzultacije sa studentima u vezi predavanja i vježbi iz kolegija Osnove historijske geologije održavaju se putem maila svaki radni dan između 10-14.30 h, a uživo prema prethodnom dogovoru.

Autor: Damir Bucković