drugi DAN OTVORENIH VRATA (10/2023.)

Dana 26. listopada 2023. održali smo drugi Dan otvorenih vrata MP Bakar. Posjetili su nas đaci i nastavnici Pomorske škole Bakar i Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke te zainteresirana javnost.

prvi DAN OTVORENIH VRATA (10/2022.)

Dana 20. listopada 2022. otvorili smo vrata mareografske postaje za đake i nastavnike Pomorske škole u Bakru te za zainteresiranu javnost. Posjetitelji su mogli razgledati postaju i instrumente te poslušati predavanja o posebnostima mjerenja razine mora, o posvijesti postaje te o procesima koji dovode do oscilacija morske razine. Ukazali smo na važnosti stečenih znanja za rješavanje nekih problema današnjice kao što su poplavljivanje obale i klimatske promjene te smo diskutirali praktične primjene naših mjerenja, pogotovo u nautici.

 

 

 

 

 

 

terEnska nastava (5/2022.)

Dana 20. svibnja 2022. studenti (PMF-GFZ) su u sklopu kolegija Terenska nastava posjetili mareografsku stanicu Bakar i meteorološku stanicu Zavižan. Prikazane fotografije uslikala je studentica Geofizike Lara Leko.

Radni stol u mareografskoj postaji Bakar.
Prof. dr. sc. Zoran Pasarić i studenti kod radarskog mareografa (OTT RLS). 

 

Dr. sc. Antun Marki na meteorološkoj postaji Zavižan.

 

Studenti u obilasku botaničkog vrta na Zavižanu.

 

 

Terenska nastava (5/2019.)

Dana 17. svibnja 2019. studenti geofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu posjetili su maregorafsku stanicu u okviru predmeta Terenska nastava. Studenti su se upoznali s načinom rada plovčanih senzora (analogni i digitalni) te radarskog instrumenta. Nakon posjeta Bakru, nastavili smo prema Zavižanu gdje se nalazi meteorološka stanica na najvišoj nadmorskoj visini u Republici Hrvatskoj. Prikazane fotografije uslikao je bivši student Geofizike Tonko Bogovac.

Tehničar Damir Ptičar demonstrira provjeru referentnog nivoa (engl. checks of the tide-gauge zero).
Blanketa (mareogram) na koju se zapisuju mjerenja mehaničkim instrumentom te uređaj za mjerenje udaljenosti od znaka visine do trenutne razine mora.

 

Prof. dr. sc. Zoran Pasarić sa studentima kod radarskog mareografa.

 

Studenti rade bilješke za izvješće s terenske nastave.

 

 

I za kraj, prekrasan pogled na more sa Zavižana.

 

Iznimno visok vodostaj (10/2018.)

Priopćenje za javnost o iznimno visokom vodostaju izmjerenom u Bakru možete naći ovdje.

Satni vodostaji izmjereni na postaji Bakar za vrijeme olujnog uspora u listopadu 2018. godine.
Razine su izražene u odnosu na srednji nivo mora Z0 = 73.8 cm (nacionalni geodetski sustav HVRS71).

 

Studenti u bakru (5/2011.)

Dana 27. svibnja 2011. studenti geofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu posjetili su postaju Bakar.

Prof. dr. sc. Mirko Orlić objašnjava princip rada plovčanog senzora.
 
Prof. dr. sc. Mirko Orlić objašnjava studentima, i drugim posjetiteljima, povijest postaje te njenu važnost u praćenju razine mora.

 

Dr. sc. Mira Pasarić objašnjava način rada radarskog instrumenta.

 

75 godina postaje (2005.)

2005. obilježena je sedamdeset peta obljetnica postaje Bakar. Iste godine dovršena je i njena modernizacija: instalirani su digitalni senzori, pri čemu je u Hrvatsku uvedena najnovija tehnologija mjerenja razine mora korištenjem radarskog mareografa, te je uređena prostorija stanice. Prof. dr. sc. Mirko Orlić napisao je povodom rođendana postaje i prikladan članak za Bakarski zbornik (link). Fotografije s obilježavanja obljetnice možete pogledati dolje.

POSTAVLJANJE RADARSKOG MAREOGRAFA (09/2004)

U rujnu 2004. godine u Bakru je postavljen radarski mareograf, prvi tog tipa u Republici Hrvatskoj. Senzor (OTT Kalesto) postavljen je na ulazu u bakarsku luku, a instaliran je na viseću ruku u L položaju. Instrument mjeri vodostaj u odnosu na lokalnu nulu kao i druga dva instrumenta, a jedno-minutne podatke pohranjuje lokalno te ih svakih 15 minuta šalje na server Geofizičkog odsjeka u Zagreb. Slike postavljanja instrumenta možete pogledati u galeriji ispod.

 


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan