Potvrde za meteorologe u kontroli zračne plovidbe

Odlukom Vijeća PMF-a donesenoj na sjednici održanoj 23. lipnja 2016., Fakultet će studentima koji su završili diplomski sveučilišni studij Fizika-geofizika ili dodiplomski studij Diplomirani inženjer fizike; usmjerenje: Geofizika na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te koji to zatraže, izdati Potvrdu o stečenim kompetencijama za potrebe rada u meteorološkoj službi u kontroli zračne plovidbe. Zahtjev za izdavanje Potvrde se predaje Studentskoj referadi Fizičkog i Geofizičkog odsjeka. Izdavanje potvrde se naplaćuje 900,00 kn.

Tečajevi Srca

Osnovni tečajevi i besplatne radionice Srca uz vodsvo predavača ili online za samostalno učenje: Windows, Word, Excel, Access, HTML, CSS, JavaScript, WordPress, Inkscape, GIMP, OBS Studio, Shotcut, Linux, SQL, PHP,  MySQL, Python, Ruby, Java, alati za upravljanje refrencama (Mendeley, Zotero) i sl.

Tečajevi iz statistike – programski jezik R

Obrazovni program za IT-specijaliste

Oglasi za posao

Na stranici Karijernog centra PMF-a možete pronaći i oglase za posao!

Upute za studente vezano za pandemiju COVID-19

Dragi studenti,

u slučaju da ste oboljeli od COVID-19 molimo Vas da se javite:

  • COVID-19 koordinatoru Geofizičkog odsjeka, Damiru Ptičaru (e-adresa)
  • pomoćnici pročelnice za nastavu, izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak (e-adresa).

 

TURNITIN – samoprovjera radova za studente

 

Za studente PMF-a omogućen je pristup softveru za provjeru autentičnosti radova Turnitin i svaki student može samostalno provjeriti svoj rad. Postavke su definirane tako da se rad može predavati više puta bez njegove pohrane u Turnitin bazu i može se pregledati generirani izvještaj.

Kako koristiti Turnitin?

1. Prije provjere rada potrebno je poslati poruku na mail turnitin_provjera@pmf.hr sa kratkim zahtjevom za Turnitin korisničke podatke. U odgovoru ćete dobiti Class ID i Enrolment Key

2. Ovdje pristupite softveru Turnitin i ulogirajte se s vašim AAI@EduHr

3. Odaberite kreirani kolegij – Class Name: Provjera radova za studente

4. Upišite se u kolegij sa Class ID i Enrolment Key podacima koje ste dobili u mailu

5. Odaberite zadaću – Assignment Title: Samoprovjera radova

6. Priložite rad koji želite provjeriti na gumb Submit

(Napomena: Možete više puta predati zadaću, s time da nakon trećeg puta prije nove predaje morate pričekati 24 sata. Novi se izvještaj generira za svaku sljedeću predaju na mjestu prethodnog.)

Upute za studente za samostalnu provjeru radova opisane su u poglavlju 4. PDF dokumenta.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko provjere autentičnosti vaših seminarskih, završnih, diplomskih i ostalih radova, slobodno se javite u Središnju geofizičku knjižnicu (ivavrkic[at]gfz.hr)!


Studenti Geofizičkog odsjeka na EGU 2023

Studenti Geofizičkog odsjeka PMF-a u travnju 2023. sudjelovali su na konferenciji European Geosciences Union General Assembly 2023 u Beču kao tehnička podrška u provedbi same konferencije. Njih dvanaestoro proveli su tjedan dana u Beču na najvećoj europskoj konferenciji u području geoznanosti. Lucija Cokarić, Marija Krilanović i Ivana Zonjić pripremile su svoj osvrt na svoje iskustvo – pročitajte ga svakako u nastavku obavijesti.

A mi, njihovi nastavnici, ćemo samo reći da smo jako ponosni na njih jer su pokazali svoje sposobnosti i što su se odlučili na ovakvu aktivnost!

 

Svake godine u Beču, još od 2005. godine, održava se opća skupština European Geosciences Union. To je vodeće europsko društvo stručnjaka i znanstvenik koji istražuju planet Zemlju s ciljem postizanja održive i pravedne budućnosti za čovječanstvo i planet. Godišnji sastanak u Beču je najveći i najistaknutiji europski događaj u području znanosti o Zemlji (geoznanosti). Ove godine konferencija je okupila 18831 sudionika iz 107 zemalja s ukupno 16357 prezentacija. Teme su bile brojne, kao npr. meteorologija, klima, seizmologija, oceanologija i oceanografija, nelinearni procesi u geofizici, energija i okoliš, geomorfologija, hidrologija, vulkanologija, minerologija, istraživanje Sunčevog sustava i još mnoge druge.

Nas 12 studenata Geofizičkog odsjeka PMF-a s treće godine prijediplomskog studija geofizike te studenti diplomskog studija fizike – geofizike (i još nekoliko studenata s Fizičkog odsjeka PMF-a) primljeno je da rade na samom događaju. Prijave su bile do siječnja za razne pozicije, a na kraju nas je najviše radilo u ulozi konferencijskog asistenta. Naša je uloga bila da izlaganja prezentacija unutar sesija budu tehnički tečna – kako uživo, tako i virtualno – jer je konferencija bila u hibridnom formatu. Uz naše drage asistente i profesore, koji su ondje predstavljali svoje najnovije rezultate istraživanja, mi smo kao studenti imali ulogu kroz naš cjelodnevni angažman osigurati ugodno iskustvo svima: predavačima, prisutnima i online sudionicima. U više od 50 predavaonica u kojima su se istovremeno održavala predavanja iz raznih disciplina, doživjeli smo i mnoge dirljive trenutke: suze, smijeh, odavanje počasti onima koji su toliko pridonijeli, ali više nisu među nama.

Također smo mogli vidjeti kako to izgleda iza kulisa i vrijeme koje je potrebno uložiti za samu pripremu znanstvenog skupa. Oduševljeni smo uvjetima rada, pripremom prije samog događaja, organizacijskim vještinama i našim nadređenima, organizatorima događaja.

Najveća je prednost je to što smo bili u kontaktu s istaknutim stručnjacima iz različitih znanstvenih područja. Imali smo priliku razgovarati s njima i čuti iz prve ruke o njihovim istraživanjima i iskustvima. Ovo nam je omogućilo da proširimo svoje znanje izvan našeg specifičnog područja studija i da se upoznamo s najnovijim trendovima, istraživačkim metodama i izazovima s kojima se znanstvenici susreću u svom radu. Ne samo da smo po prvi put prisustvovali znanstvenoj konferenciji, već smo, kao oni koji su dolazili u direktan kontakt s predavačima, imali priliku okusiti i koliko truda, požrtvovnosti i entuzijazma predan znanstvenik daje u svoj rad.

Sudjelovanje na ovogodišnjoj EGU konferenciji pružilo nam je nezaboravno iskustvo koje će nam zasigurno koristiti u našem daljnjem akademskom i profesionalnom razvoju. Bili smo okruženi inspirirajućom atmosferom znanstvene zajednice koja je poticala razmjenu ideja i suradnju među sudionicima. Bio je to tjedan u kojem smo svjedočili znanstvenoj otvorenosti, interdisciplinarnosti i ravnopravnosti u svakom smislu. Dobili smo širu sliku o interdisciplinarnosti unutar geoznanosti i potencijalno pronašli svoj znanstveni poziv.

Iduće godine, opća skupština EGU-a održava se 14. – 19. travnja 2024. Iz iskustva, srdačno preporučamo svim budućim generacijama da se prijave, posjete Beč, putuju s kolegama, upoznaju mlade ljude sličnih interesa, i najvažnije da čuju više o onom što vole!

Ostavljamo na kraju poveznice na stranice EGU-a i opće skupštine EGU-a 2023. Također, htjele bi se zahvaliti u ime svih nas studenata dr. sc. Ivi Međugorac koja nam je proslijedila informaciju o mogućnosti ovakvog sudjelovanja na ovoj konferenciji. Bez nje ne bismo imali ovo prekrasno iskustvo!

https://www.egu.eu
https://www.egu23.eu

Tekst pripremile: Lucija Cokarić, Marija Krilanović i Ivana Zonjić

 

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti