Održana tribina u spomen na prof. dr....

Dana 11. ožujka 2024. u 19 sati održana je tribina na Geografskom odsjeku PMF-a u spomen na prof. dr. sc. Zlatka Pepeonika povodom 90 godina od njegova rođenja i 20 godina od smrti.

Organizatori tribine bili su Geografski odsjek PMF-a i Hrvatsko geografsko društvo pa su okupljene pozdravili izv. prof. dr. sc. Ivan Čanjevac, pročelnik Geografskog odsjeka i izv. prof. dr. sc. Mladen Maradin, predsjednik Hrvatskoga geografskog društva. O životu i radu profesora Pepeonika govorili su njegovi najbliži suradnici: prof. dr. sc. Dane Pejnović, umirovljeni profesor Geografskog odsjeka te prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić i prof. dr. sc. Zoran Curić.

Zlatko Pepeonik bio je znanstvenik i redoviti sveučilišni profesor geografije, zaljubljenik u prirodu i putovanja. Rodio se u Varaždinu, 31. srpnja 1934. Godine 1953. Zlatko Pepeonik upisao je studij geografije na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Bio je to početak druženja sa strukom koju je volio, poticao i unapređivao. Pune 44 godine proveo je kao zaposlenik Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na Geografskom odsjeku utemeljio je i predavao brojne kolegije. Bavio se geomorfologijom, posebno speleologijom, zatim demogeografijom, političkom geografijom, regionalnom geografijom, a najviše se posvetio razvoju turističke geografije i geografije Angloamerike. Sve što nastavnik i znanstvenik može postići u svom radnom vijeku prof. Pepeonik je ostvario na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Prvo je bio asistent, a nakon obrane doktorske disertacije postaje docent 1974. Godine 1982. izabran je za izvanrednog profesora, a od godine 1988. bio je redoviti profesor na Geografskom odsjeku. Obavljao je brojne dužnosti, a za pročelnika Odsjeka biran je tri puta. Ostavio je neizbrisiv trag u geografiji kao znanstvenik, neumorni putnik, promicatelj prirodoslovlja i međunarodno priznat profesor, urednik, recenzent, pisac udžbenika te brojnih radijskih i televizijskih scenarija. Generacije studenata, suradnika i kolega pamte ga kao ustrajnu, strpljivu i tolerantnu osobu punu razumijevanja. Umro je u Zagrebu, 20. siječnja 2004.

Fotografije s tribine pogledajte ovdje. 

Autor: Ivan Martinić
Popis obavijesti