SADRŽAJ PREDMETA:
1) Aldehidi i ketoni: struktura i fizikalna svojstva
2) Aldehidi i ketoni: nukleofilna adicija na karbonilnu skupinu; Priprava aldehida i ketona
3) Karboksilne kiseline i derivati: struktura i fizikalna svojstva
4) Karboksilne kiseline i derivati: nukleofilna supstitucija na karbonilnoj skupini; Priprava karboksilnih kiselina
5) Kondenzacijske reakcije (aldolna i esterska kondenzacija)
6) Supstitucija na alfa-ugljikovu atomu (acetoctena i malonesterska sinteza)
7) Konjugirani sustavi: elektrofilna i nukelofilna adicija na konjugirane sustave
8) Aromatski spojevi: struktura i fizikalna svojstva; Aromatičnost
9) Aromatski spojevi: elektrofilna i nukleofilna aromatska supstitucija
10) Amini: struktura, fizikalna i kemijska svojstva
11) Ugljikohidrati: podjela, struktura, stereokemija, fizikalna i kemijska svojstva
12) Aminokiseline i proteini: struktura, stereokemija, fizikalna i kemijska svojstva
13) Lipidi: podjela, fizikalna i kemijska svojstva triglicerida
14) Polimeri: vrste organskih polimera, mehanizmi polimerizacije i primjena
15) Jednostavni pokusi iz organske kemije i njihova primjena u nastavi kemije u školi
|