ČAROLIJE U KEMIJI 2024.

U petak 9. veljače 2024., održane su dvije predstave Čarolije u kemiji, u 10 i 15 sati. Na predstavama je prisustvovalo oko 300 djece iz nekoliko osnovnih škola i vrtića kao i druga djeca u pratnji roditelja (DV Tratinčica, DV Medveščak, OŠ Trnsko, OŠ Marina Držića, OŠ kralja Tomislava, OŠ Rapska, OŠ Montesori, OŠ Borovje).

 

 

 

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu namijenjen djeci i učenicima nižih razreda osnovnih škola sa svrhom popularizacije kemije i prirodoslovlja općenito. Predstava se održava od 2007. godine, bez dvije pandemijske godine pauze, ovo je četrnaesta godina izvođenja. Do sada je predstava izvedena dvadeset osam puta (uz ovogodišnje dvije predstave trideset puta), a ukupno je prisustvovalo više od 4500 djece. Predstavom Čarolije u kemiji učenicima se nastoji prikazati kao zabavnu znanstvenu disciplinu, prijelaz iz svijeta mašte i nemogućeg prema spoznaji da se i naizgled neobjašnjive pojave mogu razumjeti i predvidjeti.

 

 

 

Radnja ovogodišnjih predstava događa se u Školi za čarobnjake i vještice gdje učenici ove neobične škole stječu vještine i primjenjuju naučena znanja u raznim magijskim disciplinama. Tema ovogodišnje predstave bili su izbori i napredovanja u sustavu Magije i uzaludnog obrazovanja. Predstava je interaktivna te gledatelji i sami imaju priliku „izmućkati“ plavu i crvenu bocu i sudjelovati u odabranim pokusima. Svako dijete nakon pogledane predstave dobilo je priznanje da je postao „Naš mali kemičar“ odnosno „Naša mala kemičarka“.

 

Glumci su bili nastavnici, asistenti i suradnici Kemijskog odsjeka: čarobnjak Nenad Judaš,  njegovi učenici Vladimir Stilinović, Josip Požar i Lovorka Pitarević, šećer-vila Edi Topić te gnom Nikola Bedeković. O pripremi otopina i potrebnih kemikalija te kemijskog pribora brinuli su Valentina Zagorec, Nikolina Maričić i Marko Pužar. O uređenju velike predavaonice Kemijskog odsjeka A2 i njenu pretvorbu alkemijski laboratorij brinuo je Zlatko Capjak, Nenad Stojić i Ninoslav Berislavić, o tehničkoj podršci Dominik Cinčić, Gordan Horvat, Vinko Nemec i Filip Kučas, a o ozvučenju i glazbenoj podlozi Nikola Bregović. Pomoć u pripremi za priredbu pružio je student Antonio Magnabosco. Fotografirala je Andrea Usenik. O kretanju učenika po zgradi Kemijskog odsjeka i smještaju u predavaonici brinula je asistentica Nea Baus Topić te studenti Matea Mandić, Helena Čabraja i Vice Limov. Dizajn priznanja mladim kemičarkama i kemičarima izradio je Danijel Namjesnik. O organizaciji cijele manifestacije brinuli su Vladimir Stilinović i Mateja Pisačić uz pomoć Tajane Begović.

Dječji crteži (DV Vjeverice, grupa Jaglaci):