Izvedbene značajke mjernog postupka u analzi okoliša (zrak, voda, tlo), analizi hrane, farmaceutici, forenzici i kliničkoj kemiji: uzorak (uzorkovanje priprava i obrada uzoraka), kriteriji za odabir i validaciju analitičke metode (osjetljivost, selektivnost, specifičnost metode, detekcijske granice), interferencije. Međudnevna preciznost. Referencijski materijali i kalibracijski postupci. Kriteriji za određivanje procjene mjerne nesigurnosti spektroskopskih, kromatografskih, imunokemijskih, radiokemijskih i elektrokemijskih metoda. Obrada rezultata. Norme i normizacija (primjena norme HRN EN ISO/IEC 17025). Akreditacija laboratorija.
ISHODI UČENJA:
- objasniti pojmove i značenje postupaka validacije analitičke metode
- opisati različite načine uzorkovanja i priprave uzorka
- objasniti prednosti i nedostatke različitih metoda uzorkovanja
- izabrati i primjeniti najpogodniji kalibracijski postupak i statistički ga opisati u svrhu dobivanja kvantitivnog podatka o analitu
- definirati izvedbene značajke mjernog analitičkog postupka
- primjeniti osnovne statističke postupke na rezultate mjerenja
- definirati elemente sustava kvalitete u laboratoriju
- znati kako izgraditi sustav kontrole kvalitete u laboratoriju
- objasniti temeljne postavke vođenja projekta
- navesti kako pravilno objasniti i opisati rezultate umjeravanja/ispitivanja i predložiti izradu validacijskog protokola i izvještaja, priručnika za kvalitetu te radnih uputa
- pronaći i interpretirati informacije u korisnim nacionalnim i međunarodnim dokumentima (HRN EN ISO/IEC 17025, ILAC, EA, IUPAC, Eurolab, itd.)
- razumjeti važnost i zahtjeve za akreditaciju laboratorija
|
- 1. M. Kaštelan-Macan, Kemijska analiza u sustavu kvalitete, Školska knjiga, Zagreb 2003.
2. P. De Bievre i H. Guenzler, Validation in Chemical Measurement, Springer-Verlag, Berlin 2005.
3. P. De Bievre i H. Guenzler, Measurement Uncertainity in Chemical Analysis, Springer-Verlag, Berlin 2003.
|