Hrvatski srednjoškolci osvojili jednu...

Hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu srebrnu i tri brončane medalje te jednu pohvalu na upravo završenoj 53. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO-2023 (Tokyo, Japan, 9. – 17. srpnja 2023. http://ipho2023.yp). To je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike. Srebrnu medalju osvojio je Val Karan, učenik 2. raz. XV. Gimnazije, Zagreb, a brončane medalje osvojili su Borna Perković, učenik 4. raz. III. Gimnazije, Split, Viktor Vuković, učenik 4. raz. XV. Gimnazije, Zagreb i Ivan Hegedić, učenik 3. raz. V. Gimnazije, Zagreb, te je pohvalu za zapažene rezultate postigla i Lorena Komočar, učenica 4. raz. Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb. 

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 394 učenika iz 82 države širom svijeta. Učenici su jedan dan rješavali dva eksperimentalna zadatka zatim dva dana kasnije tri teorijska zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati, a teme su bile raspoređene po različitim područjima fizike. Primjerice proračunavalo se međudjelovanje vode s česticama i predmetima u okolini, stabilnost atomskih jezgara i neutronskih zvijezda te pojava gravitacijskih valova, optička svojstva plavih LED dioda i mjerenje mase na neuobičajen način, što će mnogi prepoznati kao nedavna značajna otkrića u fizici, ali ovi su zadaci načinjeni tako da su prilagođeni znanju učenika koji i sami postupno dođu do rješenja te shvate pozadinu iza tih velikih otkrića nagrađenih i Nobelovim nagradama.


Hrvatsku peteročlanu ekipu vodili su Damir Pajić i Krešo Zadro, profesori s Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Izbor hrvatske ekipe i njihovo sudjelovanje na olimpijadi organizira Prirodoslovno matematički fakultet. 


Sudjelovanje na olimpijadi financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti