MEĐUNARODNA PRIRODOSLOVNA OLIMPIJADA MLADIH IJSO

 

Predstavnici Hrvatske, učenici do 16. godina sudjeluju od 2014. godine na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO – International Junior Science Olympiad; https://www.ijso.ae/).

Osnovni ciljevi ovog natjecanja su:

- promicati i nagraditi težnju za izvrsnošću u znanstvenim izazovima
- izazvati, potaknuti i ohrabriti darovite učenike da razvijaju svoje talente u prirodnim znanostima
- osnivati prijateljstva i odnose među učenicima diljem svijeta od najranije dobi.

Natjecanje traje deset dana tijekom kojih se održavaju tri testiranja: test sa zadacima višestrukog izbora, test sa računskim zadacima i eksperimentalni zadatak koji rješavaju tročlani timovi natjecatelja. Ispituje se znanje iz kemije, fizike i biologije. 

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje, u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Učenici se pripremaju za natjecanje na Kemijskom, Fizičkom i Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Osim rješavanja računskih zadataka i usvajanja teorijskih znanja koje se navodi u silabusu međunarodne prirodoslovne olimpijade, učenici imaju priliku steći i laboratorijske vještine.

Timovi učenika iz Hrvatske sudjeluju u ovom natjecanju već dugi niz godina i redovito postižu izvrsne rezultate. Na natjecanju u Kolumbiji u prosincu 2022. godine naši su učenici osvojili šest srebrnih medalja i na natjecanju na kojem je sudjelovalo oko 250 učenika iz 43 države svijuedta osvojili 33., 41., 43. i 52. mjesto. Po broju osvojenih medalja i ostvarenim mjestima Hrvatska je bila najuspješnija europska država.

Mentori i voditelji 

 

Učenici (natjecatelji)

koji su sudjelovali na IJSO od 2014. godine


POZIV na pripreme i izbor olimpijskih...

POZIV na pripreme i izbor olimpijskih ekipa za

Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih 2022
(IJSO – International Junior Science Olympiad

Prirodoslovnu olimpijadu Europske unije 2023
(EOES - European Olympiad of Experimental Science)

Pozivaju se učenici koji su na ovogodišnjim (2021./22.) državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u kategoriji 'natjecanje u znanju' osvojili jedno od:

- prvih 5 mjesta na natjecanju iz biologije (7. i 8. razred osnovne škole te 1. i 2. srednje škole)
- prvih 5 mjesta na natjecanju iz kemije (7. i 8. razred osnovne škole te 1. i 2. srednje škole)
- prvih 10 mjesta na natjecanju iz fizike (zajednička skupina 7. i 8. razreda osnovne škole) 
- prvih 5 mjesta na natjecanju iz fizike ( 1. i 2. razred srednje škole)            

da se prijave za izbor ekipa koje će predstavljati Republiku Hrvatsku na

Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih IJSO2022
i
Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije EOES2023

preko sustava za e-učenje MoD (http://mod.srce.hr/) u kojem je otvoren e-predmet Prirodoslovna olimpijada:
Poveznica: https://mod.srce.hr/course/index.php?categoryid=138.

Prijave traju do 15. rujna 2022.

Komunikacija s učenicima (obavijesti, materijali za pripreme, …) će se voditi isključivo putem ovog e-predmeta. Može mu se pristupiti prijavom u sustav koristeći elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadama organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Testiranje za IJSO2022 održat će se u listopadu 2022. godine, a izbor za EOES 2023. održat će se u dva kruga – prvi u studenome 2022. a drugi u veljači 2023.

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti