Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Statistički praktikum 2

Šifra: 92946
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Slijepčević
Izvođači: prof. dr. sc. Siniša Slijepčević - Seminar

Daniela Ivanković , mag. math. - Auditorne vježbe
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Auditorne vježbe 45
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Stjecanje vještina u samostalnom korištenju i primjeni numeričkih i naprednih statističkih metoda u matematičkom modeliranju; razumijevanje i pravilna interpretacija podataka i statističkih analiza; stjecanje vještina u korištenju statističkih i numeričkih programskih paketa i prezentaciji rezultata.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Primjena linearnih modela u statističkoj analizi podataka. (3 - 4 tjedna)
2. Primjena statističkih metoda u analizi i simulaciji vremenskih nizova, posebno ARMA procesa. (4 tjedna)
3. Simulacija stacionarnih procesa. (3 tjedna)
4. Primjena neparametarskih metoda u analizi podataka. (3 - 4 tjedna)
Literatura:
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Statistički praktikum 1
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni Studij - Matematička statistika
Termini konzultacija:

SADRŽAJ

Pravila polaganja kolegija možete pronaći na linku.

 


Obavijesti

Ukupni bodovi i predložene ocjene.

Ukoliko student želi odbiti ocjenu, mora to javiti mailom asist. Ivanković do 14.2. u 16h. U protivnom, ocjene će biti unesene u ISVU.

Autor: Daniela Ivanković

Ponedjeljak, 12.2.
https://zoom.us/j/92187464817?pwd=dFR0ajhwQWdrVmNvTWR1SzE1NmRkUT09

Meeting ID: 921 8746 4817
Passcode: 409701

 

Utorak, 13.2.
https://zoom.us/j/95974775348?pwd=WHAwZGppUUhpd3F1UUtlbTk2eHRsZz09

Meeting ID: 959 7477 5348
Passcode: 706751

 

Autor: Daniela Ivanković

Zadatke iz zadnje dvije zadaće odvojite u posebne skripte i nazovite ih "prezime_ime_brzadatka.R". U kod dodajte što više komentara (diskutirajte dobivene rezultate, korištene metode i slično). Skripte je potrebno predati na e-kolegiju na Merlinu do srijede, 7.2., u 9:00h.

Usmena predaja zadaća održati će se preko Zoom-a u terminima 12.2-14.2. Raspored studenata po terminima. Upute za spajanje bit će objavljene naknadno.

Molim da se uključite točno na vrijeme kada kreće Vaš termin (da ne kasnite te da se ne uključujete puno ranije). Prije uključivanja u Zoom razgovor otvorite sva svoja rješenja u R-u tako da ih možete brzo pokrenuti i otvoriti slike koje će trebati. Prilikom prezentacije ćete podijeliti svoj ekran tako da možemo komentirati rješenja, rezultate i grafove. Kada se uključite u Zoom, pričekajte jer ćete biti raspoređeni u drugu Zoom sobu u kojoj će se odvijati prezentacija.

Pismenog dijela na Merlinu ovoga puta neće biti, u zamijenu za to produžiti ćemo usmene obrane za 5min po studentu.

Službeni termin ispita iz kolegija Statistički praktikum 2 na prvom roku je 5.2. u 14h, ako student želi usmenu predaju zadaće obaviti tada u Praktikumu na Fakultetu, neka se javi mailom asist. Ivanković.

Molimo sve studente da službeno prijave ispit preko ISVU-a najkasnije 3 dana prije termina ispita (5.2.). Studentima koji ne prijave ispit, ne može se unijeti ocjena.

Vježbe u petak, 26.1., se neće održati

Autor: Daniela Ivanković

Bodovi nakon prve predaje zadaća nalaze se ovdje.

Autor: Daniela Ivanković

Zadatke iz prve tri zadaće odvojite u posebne skripte i nazovite ih "prezime_ime_brzadatka.R". U kod dodajte što više komentara (diskutirajte dobivene rezultate, korištene metode i slično). Skripte je potrebno predati na e-kolegiju na Merlinu do četvrtka, 7.12., u 9:00h.

Nakon toga, 9:00-9:45h, rješavate test (45 min) na platformi Merlin koji će se sastojati od nekoliko pitanja vezanih za svaki zadatak iz zadaće koja će biti oblika Točno/Netočno, višestruki ponuđeni odgovori, nadopunjavanje rečenica te kratki odgovori na postavljena pitanja. Tijekom rješavanja testa neće biti moguć povratak na prethodna pitanja (jednom predan odgovor na pojedino pitanje je konačan). Test se sastoji od 23 pitanja (7-8 pitanja po zadaći). Prije pristupanja testu provjerite da sve kodove možete pokrenuti na računalu na kojem rješavate test, budući da će Vam rezultati zadaća trebati kako biste odgovorili na ponuđena pitanja. Ukoliko netko želi rješavati Merlin test u praktikumu, neka se javi mailom asist. Ivanković (pripazite da Vam se kod izvršava i na R-studiju instaliranom na praktikumskom računalu!). 

 

Raspored za usmenu predaju zadaća - verzija 2. Ukoliko Vam ne odgovara dodijeljeni termin, pokušajte se zamijeniti za termin s nekim od kolega (i javite mi promjene koje ste dogovorili). 

Upute za spajanje na Zoom za usmenu predaju u četvrtak: 

https://zoom.us/j/99619942382?pwd=cC9hQVFsS2xjQnB2eXJncndNNGZoQT09

Meeting ID: 996 1994 2382 
Passcode: 259880 

 

Upute za spajanje na Zoom za usmenu predaju u petak: 

https://zoom.us/j/98439737248?pwd=NEZwTldLclgrL0xVOWhHNWt3cDJhZz09

Meeting ID: 984 3973 7248 
Passcode: 795182 
 

Molim da se uključite točno na vrijeme kada kreće Vaš termin (da ne kasnite te da se ne uključujete puno ranije). Prije uključivanja u Zoom razgovor otvorite sva svoja rješenja u R-u tako da ih možete brzo pokrenuti i otvoriti slike koje će trebati. Prilikom prezentacije ćete podijeliti svoj ekran tako da možemo komentirati rješenja, rezultate i grafove. Kada se uključite u Zoom, pričekajte jer ćete biti raspoređeni u drugu Zoom sobu u kojoj će se odvijati prezentacija.

 

Vježbe u petak, 8.12., se neće održati (radi održavanja usmenih predaja zadaća).

Autor: Daniela Ivanković