Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Geokemija okoliša

Šifra: 44104
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Hana Fajković - Predavanja
Izvođači: doc. dr. sc. Hana Fajković - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Vježbe u praktikumu 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Pojmovnik, uvodne napomene, definicije i koncept geokemije okoliša. Pojam okoliša u krizi; analiza dinamičkog sustava okoliša, pojam ravnoteže, sustava i povratnih mehanizama (feedback mehanizmi). Biogeokemijski ciklus ugljika. Efekt staklenika, staklenički plinovi, efekti, uzroci, posljedice. Biogeokemijski ciklus ozona i halogenida. Stanjenje ozonskog sloja, efekt ozonske rupe, uzroci, posljedice. Biogeokemijski ciklusi sumpora i dušika. Efekt kiselih kiša; pH kišnice, uzroci i posljedice kiselih kiša. Kemijska vremenska bomba; definicija, objašnjenje koncepta, predviđanje kemijske vremenske bombe; primjeri. Elementi u tragovima i ljudsko zdravlje; pojam geomedicine, primjeri. Problemi određivanja sadržaja elemenata u okolišu.
Literatura:
1. semestar
Izborni kolegiji za Geologiju zaštite okoliša (zimski semestar) - Redovni Studij - Geologija zaštite okoliša

3. semestar
Izborni kolegiji za Geologiju zaštite okoliša (zimski semestar) - Redovni Studij - Geologija zaštite okoliša
Termini konzultacija:

Ispiti u zimskom ispitnom roku iz kolegija čiji je nositelj doc. Fajković održat će se u četvrtak, 2. 2. 2023. i 16.02.2023 u 10h, u predavaonici MPZ1.

Autor: Hana Fajković
Popis obavijesti