Najava aktivnosti - "PMF...

U sklopu projekta CroClimGoGreen i uz potporu Centra za klimatološka istraživanja zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je uz stručnu pomoć suradnika Mateja Žgele organizirala seriju pokretnih mjerenja temperature zraka u Zagrebu pod nazivom PMF pedalira i mjeri temperaturu grada!

Studenti Geofizike biciklima obilaze zagrebačke ulice i mjere temperaturu zraka kako bi sakupili što više podataka u različitim dijelovima grada. Sljedeće je bicikliranje predviđeno za utorak, 27. 07. 2021. u 10:00 sati na Trgu kralja Tomislava.

Namjera je sakupiti što više podatka u svrhu određivanja toplinskog opterećenja Zagreba i utjecaja zelenih površina na klimatske uvjete u gradu.

U lipnju su pak izvršena prva pokretna mjerenja temperature zraka u Zagrebu. Glavni akteri ove kampanje bili su studenti i studentice diplomskog studija Fizika – geofizika Geofizičkog odsjeka  – Lana Hercigonja, Patrik Jureša, Josip Meštrić, Margareta Popović i Sven Vorkapić – koji su odvozili više od 20 km po gradskim ulicama kako bi instrumentima za pokretna mjerenja prikupili  podatke o temperaturi zraka u različitim dijelovima grada.

Senzor za mjerenje temperature bio je smješten u zaklonu (kako ne bi bio izravno izložen Sunčevim zrakama) i na 2 m visine. Mjerenja su izvršena između 10:30 h i 11:30 h kako bi se podudarala s dostupnim satelitskim podacima o površinskoj temperaturi za taj dan.

Preliminarni rezultati ukazuju na razliku u temperaturi zraka između parkova i izgrađenih površina koja je ponegdje veća od 3 °C što ukazuju na ohlađujući učinak parkova i važnost zelenih površina u urbanim sredinama.

Projekt CroClimGoGreen i mladi geofizičari planiraju nastaviti s pokretnim mjerenjima po gradskim ulicama kako bi se dobili vrijedni podaci o toplinskom opterećenju grada Zagreba!

Autor: Sara Ivasić
Popis obavijesti

Repozitorij