Predavanja na Geofizici uživo 2021.

Što?

Predavanja će biti kratka, 5 do 10 minuta i pokušat ćemo vam približiti neku geofizičku temu na jednostavan  način. Potrudit ćemo se da prikažemo od svega pomalo, pa će tu biti i tema iz seizmologije, meteorologije i fizičke oceanografije.

 

Kad i gdje?

S obzirom na #NovoNormalno, sva predavanja bit će dostupna online na stranicama Dana i noći na PMF-u.

 

 

dr. sc. Iva Međugorac: Oceanografija?!

Čime se bavi oceanografija, što i kako proučavaju oceanografi, čime se bave hrvatski oceanografi? Predavanje će predstaviti ovu znanstvenu disciplinu i dati uvid u neke od pojava kojima se bavimo (npr. morske struje, tsunamiji, olujni uspori...) te ćemo odgovoriti na pitanje zašto je bitno istraživati mora i oceane.

Sara Ivasić, mag. phy. - geophys.: Meteorološki ekstremi - brže, više, jače!

Znate li gdje je izmjerena najviša temperatura zraka? Koje je mjesto na Zemlji najvjetrovitije, a gdje je zabilježena najveća količina kiše u jednoj minuti? Ima li sličnih vremenskih ekstrema i u Hrvatskoj? Saznajte više o meteorološkim i klimatskim rekordima u šetnji oko svijeta.

Barbara Malečić, mag. phy. - geophys.: Kako nastaju munje?

Znate li kako nastaju munje? Što uzrokuje grmljavinu? Kako znati jesu li munje blizu? Koliko brzo putuju munje? U ovom predavanju saznat ćete nešto više o mehanizmu nastanka grmljavinskih oluja, zašto se pojavljuju munje i gromovi te kakve posljedice mogu imati.

dr. sc. Marija Mustać: Forenzička seizmologija

Seizmologija je grana geofizike koja se bavi proučavanjem potresa, njihovih popratnih pojava te širenja elastičkih valova kroz Zemlju. Međutim, zabilježeni elastički valovi ponekad nisu poslijedica potresa nego nastaju zbog eksplozija. Zato se šezdesetih godina prošlog stoljeća razvila forenzička seizmologija koja korisiti zapise seizmografa za detekciju nuklearnih (i drugih) eksplozija. Razne seizmološke metode detektivski se koriste u Organizaciji Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) za potvrdu da se dogodila neka nuklearna eksplozija, čak i kad je skrivena u podzemnim tunelima.

doc. dr. sc. Iva Dasović: Geofizika – što je to?

Ako nemate pojma što je to geofizika i čime se bave geofizičari, ovo kratko i slatko predavanje provest će vas kroz osnovne informacije o geofizici i njezinim glavnim disciplinama – čisto da steknete ideju!

dr. sc. Tena Belinić Topić: 2020. godina– godina potresa u (središnjoj) Hrvatskoj

Saznajte od seizmologinje što sve trenutno znamo o potresima koji su se dogodili u Zagrebu i kraj Petrinje prošle godine – od magnitude i intenziteta do žarišnog mehanizma. Usput doznajte: zašto se potresi u Hrvatskoj uopće događaju?