Čarolije u kemiji 2023.

U petak 10. veljače 2023., održane su dvije predstave Čarolije u kemiji, u 10 i 15 sati. Na predstavama je prisustvovalo oko 300 djece iz nekoliko osnovnih škola i vrtića (OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Ivan Goran Kovačić, PŠ Dubranec, École française internationale de Zagreb, OŠ Montesori, DV Vjeverice i djeca iz udruge Vjetar u leđa) kao i druga djeca u pratnji roditelja.

 

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu namijenjen djeci i učenicima nižih razreda osnovnih škola sa svrhom popularizacije kemije i prirodoslovlja općenito. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine mlađih zaposlenika Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio još 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet). Od tada se predstava održava jedanput godišnje, najčešće u veljači. Do sada je predstava izvedena dvadeset šest puta (uz ovogodišnje dvije predstave dvadeset i osam puta), a ukupno je prisustvovalo više od 4000 djece. Predstavom Čarolije u kemiji učenicima se nastoji prikazati kao zabavnu znanstvenu disciplinu, prijelaz iz svijeta mašte i nemogućeg prema spoznaji da se i naizgled neobjašnjive pojave mogu razumjeti i predvidjeti.

 

 

Scenarij predstave se mijenjaju i prilagođava svake godine. Ove su ga godine osmislili Vladimir Stilinović i Josip Požar, a tema je bila povratak u školu (nakon nastave na daljinu) i euroinflacija. Radnja ovogodišnjih predstava događa se u Školi za čarobnjake i vještice gdje učenici ove neobične škole stječu vještine i primjenjuju naučena znanja u raznim magijskim disciplinama. Niz novih atraktivnih pokusa osmislili su i pripremili Vladimir Stilinović i Nenad Judaš. Predstava je interaktivna te gledaoci i sami imaju priliku „izmućkati“ plavu i crvenu bocu i sudjelovati u odabranim pokusima. Svako dijete nakon pogledane predstave dobilo je priznanje da je postao „Naš mali kemičar“ odnosno „Naša mala kemičarka“.

 

 

Glumci su bili nastavnici i asistenti Kemijskog odsjeka: čarobnjak Nenad Judaš,  njegovi učenici Vladimir Stilinović, Josip Požar i Lovorka Pitarević, šećer-vila Edi Topić te gnom Nikola Bedeković. O pripremi otopina i potrebnih kemikalija te kemijskog pribora brinuli su Valentina Zagorec, Nikolina Maričić i Marko Pužar. O uređenju velike predavaonice Kemijskog odsjeka A2 i njenu pretvorbu alkemijski laboratorij brinuo je Zlatko Capjak i Nenad Stojić, o tehničkoj podršci Dominik Cinčić, Gordan Horvat, Vinko Nemec, a o ozvučenju i glazbenoj podlozi Nikola Bregović. Pomoć u pripremi za priredbu pružili su i studenti Antonio Magnabosco i Ivan Raič. Fotografirala je Andrea Usenik. O kretanju učenika po zgradi Kemijskog odsjeka i smještaju u predavaonici brinuli su studenti Lea Komočar, Petra Ištoković i Antun Zelić. Novi dizajn priznanja mladim kemičarkama i kemičarima izradio je Danijel Namjesnik. O organizaciji cijele manifestacije brinuli su Vladimir Stilinović, Mateja Pisačić i Tajana Begović.