PMF u Zagrebu primio vrijednu...

U petak, 22. ožujka 2024. godine, potpisan je ugovor koji je označio važan trenutak za akademsku zajednicu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i budućnost obrazovanja u Hrvatskoj. Diana Plenkovich, udovica istaknutog hrvatsko-američkog fizičara Dinka Plenkovića, donirala je PMF-u dvije vrijedne zagrebačke nekretnine. 

Dinko Plenković (1949.-2021.), diplomirani fizičar PMF-a, ostvario je značajnu karijeru u području medicinske fizike, posebice radiologije. Nakon studija na PMF-u, magistrirao je na Sveučilištu Harvard, a potom radio na nizu američkih sveučilišta i bolnica. Oženio je Soo-Kuen Dianu Lin iz Hong Konga 1987. godine, a nakon njegove smrti, udovica Plenkovich odlučila se za velikodušnu donaciju kako bi podržala obrazovanje budućih fizičara u Hrvatskoj. Novčana sredstva ostvarena prodajom nekretnina bit će isključivo upotrijebljena za unaprjeđenje nastave fizike na PMF-u.


Ova privatna donacija svojoj matičnoj obrazovnoj ustanovi, poznatijoj kao alma mater, odražava osjećaj ogromne vrijednosti obrazovanja u ljudskom životu. Iako je ovakav čin u anglo-američkoj kulturi relativno uobičajen, predstavlja jedinstven događaj u domaćem kontekstu.


PMF će donaciju iskoristiti za temeljitu obnovu praktikuma u zgradi Fizičkog odsjeka te za uspostavljanje studentske stipendije "Dinko Plenković" namijenjene budućim nastavnicima fizike. Cilj je povećati atraktivnost ovog važnog, ali deficitarnog zanimanja te potaknuti talente koji će oblikovati budućnost fizičkih znanosti u Hrvatskoj.


Gđa. Diana Plenkovich i pročelnik Fizičkog odsjeka prof.dr.sc. Mihael Makek

 

Gđa.Diana Plenkovich i dekan PMF-a prof.dr.sc. Mirko Planinić

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti