Dobitnici državne nagrade za znanost...

13. studenoga 2023. godine održala se sjednica Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost. Na sjednici je donesena Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu, a dodijeljeno je ukupno 26 državnih nagrada, od kojih su tri došle u ruke naših znanstvenika s PMF-a.


Nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti dobio je akademik Vladimir Paar, professor emeritus (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu)

 

Nagrada za životno djelo je dodijeljena  akademiku Vladimiru Paaru zbog njegovog bogatog znanstvenog opusa koji obuhvaća istraživanja u teorijskoj nuklearnoj fizici, nelinearnim dinamičkim sustavima i biofizici, radom na promicanju važne uloge prirodoslovlja i tehnologije u  razvoju suvremenog društva, te doprinosom unaprjeđenju kvalitete hrvatskog školstva. Akademik Vladimir Paar je bio pionir razvoja teorijskih modela za opis atomskih jezgara, a posebice kolektivnih modela međudjelujućih bozona. Njegovi su radovi citirani u udžbenicima iz nuklearne fizike. Iako je imao etabliranu karijeru u nuklearnoj fizici, znatiželja i posvećenost znanosti odvela ga je u istraživanja kaotičnih sustava gdje se ističu radovi u kojima je prvi istraživao kaotične mape s rupama, a koje su desetljeće kasnije postale vruće područje istraživanja. U posljednjih dvadeset godina fokus mu je na istraživanju genoma. Od golemog broja popularizacijskih radova, udžbenika iz fizike i knjiga možemo izdvojiti knjigu „Što se događa u atomskoj jezgri“ koja je pobudila interes za fiziku kod niza sadašnjih fizičara. Tijekom svoje karijere akademik Paar je bio mentor brojnim studentima i doktorandima, od kojih su mnogi ostvarili uspješne karijere u znanosti na visokoj svjetskoj razini kvalitete, a neki su postali i nositelji razvoja pojedinih područja fizike u Republici Hrvatskoj. Svojim neumornim radom i rezultatima je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj fizici.


Godišnju nagradu za znanost za 2022.godinu, iz područja prirodnih znanosti dobili su doc. dr. sc. Vedran Đerek i doc. dr. sc. Damjan Pelc (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu)


doc. dr. sc. Vedran Đerek, Fizički odsjek PMF-a

Voditelj grupe za opto-bioelektroniku i Laboratorija za fotoniku i optičku spektroskopiju na Fizičkom odsjeku PMF-a, a fokus njegovog znanstvenog rada su istraživanja iz primijenjene fizike u biomedicinskom području. Moderne metode medicine i neuroznanosti snažno se oslanjaju na visoku tehnologiju, te su širom otvorena vrata primjena novih metoda i novih materijala koji su rezultat fundamentalnih istraživanja iz područja prirodnih znanosti. U istraživačkoj grupi doc. dr. sc. Vedrana Đereka bave se izradom, karakterizacijom i numeričkim modeliranjem bioelektroničkih elemenata – minijaturnih uređaja čija je namjena stimuliranje živaca ili središnjeg živčanog sistava, ili mjerenje bioelektroničkih signala. Predviđa se da će u budućnosti bioelektronički elementi tvoriti novu klasu terapije – bioelektroničke lijekove, uz pomoć kojih bi bilo moguće kontinuirano pratiti zdravstvene parametre, te na njih izravno utjecati korištenjem bežičnih i umreženih implanatata. U našem radu blisku surađujemo sa kolegama iz biomedicinskog područja, poglavito neuroznanstvenicima i bioinžinjerima, a naš rad je podržan sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, uspostavnim znanstvenim projektom „3DOptoBio“ (UIP-2019-04-1753). 
Godišnja Nagrada za znanost dodijeljena mu je za rad na bežičnim bioelektroničkim elementima za stimulaciju perifernih živaca, i to poglavito za rad „Chronic electrical stimulation of peripheral nerves via deep-red light transduced by an implanted organic photocapacitor“, objavljen u časopisu Nature Biomedical Engineering (6, pp 741–753 iz 2022).


doc. dr. sc. Damjan Pelc, Fizički odsjek PMF-a

Znanstvena aktivnost Damjana Pelca u području je eksperimentalne fizike kondenzirane materije, s fokusom na nekonvencionalne supravodiče. Stručnjak je za nekoliko naprednih eksperimentalnih tehnika, uključujući nuklearnu magnetsku rezonanciju, optičku spektroskopiju te raspršenje neutrona i rendgenskih zraka.
Sudjelovao je i sudjeluje u provedbi nekoliko domaćih i stranih znanstvenih projekata, financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost, Alexander von Humboldt Stiftung te Department of Energy i National Science Foundation SAD-a. Koautor je 22 znanstvena rada citirana ukupno 252 puta (H-indeks 10). Održao je deset pozvanih predavanja i seminara na međunarodnim znanstvenim skupovima i institucijama, a koautor je više od 30 konferencijskih priopćenja. Recenzent je za niz uglednih znanstvenih časopisa, uključujući Physical Review Letters, Applied Physics Letters i npj Quantum Materials.

Čestitamo našim izvrsnim znanstvenicima, profesorima, PMF-ovcima, na Državnim nagradama za znanost! Njihov predani rad ne samo da obogaćuje znanstvenu zajednicu, već i inspirira nove generacije znanstvenika i znanstvenica. Kroz svoj rad i istraživanja, aktivno doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas i mijenjaju društvo znanjem! 

Više na o dobitnicima državne nagrade za znanost za 2022. godinu: https://mzo.gov.hr/vijesti/dobitnici-drzavne-nagrade-za-znanost-za-2022-godinu/5858 

 


 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti