Hrvatski učenici osvojili medalje na...

Predstavnici Hrvatske, učenici do 16 godina, i ove su godine sudjelovali na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO, https://www.ijso2022.com/home) te osvojili četiri srebrne i dvije brončane medalje. Ovogodišnje je natjecanje održano od 2. do 12. prosinca u Bogoti (Kolumbija), gradu na nadmorskoj visini od 2600 m. Naši su učenici rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test. U natjecanju su sudjelovale 44 države i oko 250 učenika iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji dobitnici medalja su:


Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli (srebrna medalja)
Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci (srebrna medalja)
Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja)
Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja)
Luka Ozvačić iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu (brončana medalja)
Lana Krog iz I. Gimnazije u Varaždinu (brončana medalja)

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i uz vođenje Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja. Na odabir nacionalnog tima za olimpijadu pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Testiranja se provode u organizaciji mentora s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su PMF-a Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović s Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić s Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić s Fizičkog odsjeka. U pripremi učenika sudjelovali su i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a Marco Fraccaro i Mislav Barić te kolege s Biološkog odsjeka Željka Vidaković Cifrek i Josip Skejo. Sudjelovanje Hrvatskih učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti