Prof. dr. sc. Mladen Victor Wickerhauser

Prof. dr. sc. Mladen Victor Wickerhauser, rođen u Zagrebu 1959., završio je preddiplomski studij matematike 1980. na sveučilištu California Institute of Technology, diplomski studij matematike 1982. na Sveučilištu Yale, te je 1985. stekao titulu doktora znanosti u polju matematike također na Sveučilištu Yale.

Trenutno je profesor matematike i statistike te profesor biomedicinskog inženjerstva pri Sveučilištu u Washingtonu u Saint Louisu u državi Missouri (SAD). Posjeduje šest patenata te je izdao više od 100 publikacija, uključujući i monografiju “Adapted Wavelet Analysis” (1994.) kao i udžbenik "Mathematics for Multimedia" (2003. i 2009.).  Također se bavio i razvojem i izdavanjem matematičkih softvera još od 1979. Njegovo istraživanje već je dugo fokusirano na brze aproksimacijske algoritme za računanje na velikim skupovima podataka, uz primjenu teorije valića. Istraživanja su mu pronašla primjene u kompresiji slika (WSQ za otiske prstiju), onkološkoj radijaciji (Monte Carlo planiranje doziranja), i u pedijatriji (slušni pregled EEG-om). Mentorirao je 6 doktorskih studenata koji su potom i sami imali još 22 doktorska studenta.

Profesor Wickerhauser bio je urednik-suradnik u seriji knjiga "Applied Harmonic Analysis" kao i u pet časopisa, uključujući i Glasnik Matematički (od 1995.).  Član je društava: American Mathematical Society (AMS), Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), i SPIE - The International Society for Optics od koje je 2002. dobio i nagradu Wavelet Pioneer Award.

Autor: Zuzana Redžović
Popis obavijesti

Repozitorij