Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

Strukovne udruge


Broj posjeta:
440985

 


Studenti Geofizičkog odsjeka na EGU 2023

 

Studenti Geofizičkog odsjeka PMF-a u travnju 2023. sudjelovali su na konferenciji European Geosciences Union General Assembly 2023 u Beču kao tehnička podrška u provedbi same konferencije. Njih dvanaestoro proveli su tjedan dana u Beču na najvećoj europskoj konferenciji u području geoznanosti. Lucija Cokarić, Marija Krilanović i Ivana Zonjić pripremile su svoj osvrt na svoje iskustvo – pročitajte ga svakako u nastavku obavijesti.

A mi, njihovi nastavnici, ćemo samo reći da smo jako ponosni na njih jer su pokazali svoje sposobnosti i što su se odlučili na ovakvu aktivnost!

 

Svake godine u Beču, još od 2005. godine, održava se opća skupština European Geosciences Union. To je vodeće europsko društvo stručnjaka i znanstvenik koji istražuju planet Zemlju s ciljem postizanja održive i pravedne budućnosti za čovječanstvo i planet. Godišnji sastanak u Beču je najveći i najistaknutiji europski događaj u području znanosti o Zemlji (geoznanosti). Ove godine konferencija je okupila 18831 sudionika iz 107 zemalja s ukupno 16357 prezentacija. Teme su bile brojne, kao npr. meteorologija, klima, seizmologija, oceanologija i oceanografija, nelinearni procesi u geofizici, energija i okoliš, geomorfologija, hidrologija, vulkanologija, minerologija, istraživanje Sunčevog sustava i još mnoge druge.

Nas 12 studenata Geofizičkog odsjeka PMF-a s treće godine prijediplomskog studija geofizike te studenti diplomskog studija fizike – geofizike (i još nekoliko studenata s Fizičkog odsjeka PMF-a) primljeno je da rade na samom događaju. Prijave su bile do siječnja za razne pozicije, a na kraju nas je najviše radilo u ulozi konferencijskog asistenta. Naša je uloga bila da izlaganja prezentacija unutar sesija budu tehnički tečna – kako uživo, tako i virtualno – jer je konferencija bila u hibridnom formatu. Uz naše drage asistente i profesore, koji su ondje predstavljali svoje najnovije rezultate istraživanja, mi smo kao studenti imali ulogu kroz naš cjelodnevni angažman osigurati ugodno iskustvo svima: predavačima, prisutnima i online sudionicima. U više od 50 predavaonica u kojima su se istovremeno održavala predavanja iz raznih disciplina, doživjeli smo i mnoge dirljive trenutke: suze, smijeh, odavanje počasti onima koji su toliko pridonijeli, ali više nisu među nama.

Također smo mogli vidjeti kako to izgleda iza kulisa i vrijeme koje je potrebno uložiti za samu pripremu znanstvenog skupa. Oduševljeni smo uvjetima rada, pripremom prije samog događaja, organizacijskim vještinama i našim nadređenima, organizatorima događaja.

Najveća je prednost je to što smo bili u kontaktu s istaknutim stručnjacima iz različitih znanstvenih područja. Imali smo priliku razgovarati s njima i čuti iz prve ruke o njihovim istraživanjima i iskustvima. Ovo nam je omogućilo da proširimo svoje znanje izvan našeg specifičnog područja studija i da se upoznamo s najnovijim trendovima, istraživačkim metodama i izazovima s kojima se znanstvenici susreću u svom radu. Ne samo da smo po prvi put prisustvovali znanstvenoj konferenciji, već smo, kao oni koji su dolazili u direktan kontakt s predavačima, imali priliku okusiti i koliko truda, požrtvovnosti i entuzijazma predan znanstvenik daje u svoj rad.

Sudjelovanje na ovogodišnjoj EGU konferenciji pružilo nam je nezaboravno iskustvo koje će nam zasigurno koristiti u našem daljnjem akademskom i profesionalnom razvoju. Bili smo okruženi inspirirajućom atmosferom znanstvene zajednice koja je poticala razmjenu ideja i suradnju među sudionicima. Bio je to tjedan u kojem smo svjedočili znanstvenoj otvorenosti, interdisciplinarnosti i ravnopravnosti u svakom smislu. Dobili smo širu sliku o interdisciplinarnosti unutar geoznanosti i potencijalno pronašli svoj znanstveni poziv.

Iduće godine, opća skupština EGU-a održava se 14. – 19. travnja 2024. Iz iskustva, srdačno preporučamo svim budućim generacijama da se prijave, posjete Beč, putuju s kolegama, upoznaju mlade ljude sličnih interesa, i najvažnije da čuju više o onom što vole!

Ostavljamo na kraju poveznice na stranice EGU-a i opće skupštine EGU-a 2023. Također, htjele bi se zahvaliti u ime svih nas studenata dr. sc. Ivi Međugorac koja nam je proslijedila informaciju o mogućnosti ovakvog sudjelovanja na ovoj konferenciji. Bez nje ne bismo imali ovo prekrasno iskustvo!

https://www.egu.eu
https://www.egu23.eu

Tekst pripremile: Lucija Cokarić, Marija Krilanović i Ivana Zonjić

 

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

POVEZNICE