KLIMATOLOGIJA

Znanstveni projekti:

 

 Međunarodne radionice:

Znanstvene konferencije:

 

Vrijeme i klima hrvatskog Jadrana


Na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu možete pogledati vrlo pristupačan video na hrvatskom jeziku Klima u Europi 2050. godine – o klimi koja nas očekuje u Europi očekuje u 2050. godini. Autori su znanstvenici i napravili su ga u okviru europskog projekta EUCP (European Climate Prediction system), a temelji se na rezultatima znanstvenih istraživanja i šestom izvješću Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC). Želja im je upoznati širu javnost kakvu klimu može očekivati u 2050. godini – koliko i kako će se mijenjati količine oborina i temperature – što će utjecati na krajolik i stil života te će primorati na prilagodbu.

U izradi i pripremi ovog filma sudjelovali su i hrvatski znanstvenici: prof. dr. sc. Danijel Belušić (Geofizički odsjek PMF-a), doc. dr. sc. Nikolina Ban (Sveučilište u Innsbrucku) te dr. sc. Ivan Güttler i Sarah Ivušić (DHMZ).

https://www.youtube.com/watch?v=cDoDktvzOXg

Brzina i opseg klimatskih promjena s kojima se danas suočavamo bez presedana su. Toplinski valovi, suše, poplave... Iz godine u godinu osjećamo njihove posljedice u našem svakodnevnom životu. Njihovi će se učinci povećavati barem do 2050. godine i bit će pogođene sve regije Europe.

Ovaj su film izradili znanstvenici u okviru europskog projekta EUCP na temelju rezultata najnovijih dostupnih istraživanja, a posebno 6. IPCC-ovog izvješća, kako bi predstavili široj javnosti klimatske promjene koje se očekuju u Europi 2050. godine. Na pristupačan su način pojasnili varijacije u temperaturi i oborinama, kao i ekstremne klimatske događaje s kojima će se stanovnici Europe morati suočiti.

Ovaj film pomaže razumjeti kako će klima preoblikovati naše krajolike i stilove života u nadolazećim desetljećima... i omogućuje nam da bolje predvidimo potrebu prilagodbe ljudskog društva ovim djelomično neizbježnim klimatskim promjenama.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan